Teknoloji Bağımlığı

Proje Açıklaması

Teknoloji Bağımlığı Ankara

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza birçok kolaylık sağlansa da öte yandan teknolojinin zararlarıyla da yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Teknoloji bağımlılığı ise teknolojinin en büyük zararlarından birisi. 7’den 70’e herkesi tehdit eden bu bağımlılığın çözümlenmemesi söz konusu olduğunda iş kayıpları, aile içi geçimsizlikler, bireysel çatışmalar, depresyon ve anti-sosyallik gün yüzüne çıkabiliyor. Aile kurumunu dahi derinden sarsan teknoloji bağımlılığı biran önce ortadan kaldırılması gereken bir bağımlılık türüdür. Ankara Teknoloji Bağımlılığı hizmeti verdiğim merkezimde gerek bireylere gerekse de ailelere destek sağlamaktayım. Karşılaştığımız vakalar sonucunda Teknoloji bağımlılığının ne olduğunu, teknoloji bağımlılığının zararlarını ve nasıl önlenebildiği konusunda edindiğimiz deneyimleri bu yazıda bulabilir ve isterseniz telefon numaralarımızdan merkezimizi arayarak randevu alabilirsiniz.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Telefon, bilgisayar yâda diğer tüm akıllı cihazların kontrolsüz bir şekilde kullanılması ve bunun alışkanlık haline dönmesi sonucunda oluşan bağımlılığa “Teknoloji Bağımlılığı” ismi veriliyor. Dünya üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ABD’de her 8 vatandaştan 1’inin teknoloji bağımlısı olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de 2015’te yapılan araştırmada ise nüfusun %55,0’unun teknolojik cihazlara olan yatkınlığı gelecekte büyük bir tehdit olarak karşımıza çıkacağı öngörülüyor.

Günümüzde ilkokul çağındaki çocuklarda dahi bulunan akıllı telefonlar, teknoloji bağımlılığını tetikliyor. Boş vakitlerinde oyun çağında oyun oynaması gereken çocuklar, oyun uygulamaları ile sanal dünyada oyun gereksinimlerini karşılamaya çalışıyor. Ancak, fiziksel aktivite azlığı ve iletişim kurmama gibi problemleri beraberinde getiren sanal oyunlar ise çok zararlı. Bilinçsiz bir teknoloji aygıt kullanımının söz konusu olduğu teknoloji bağımlılığında farklı yaş grupları söz konusudur.

Teknoloji Bağımlılığının Olası Sebepleri Nelerdir?

Teknoloji bağımlığının ortaya çıkışı ile teknoloji bağımlılığının nedenleri de sorgulanmaya başlandı. Sıklıkla, bilinçsiz kullanım sonucunda ortaya çıkan teknoloji bağımlılığının elbette birçok sebebi var. En önemli sebebi ise boş vakitlerde uğraş verilen bir işin yâda hobinin olmaması. Örneğin, yüzme ile uğraşan ve derslerine yoğunluk veren bir gencin teknolojiye ayıracağı zaman da kısıtlı olacaktır. Ancak, okuldan geldiği gibi geceye kadar teknolojiyle haşır neşir olan bir çocuğun teknoloji bağımlılığına maruz kalması da kaçınılmaz bir gerçek.

Tüm bu neden-sonuç olgusu çerçevesinde, teknoloji bağımlılığına neyin neden olduğunu tam olarak açıklamakta pek mümkün değil. Diğer zararlı alışkanlıklarda olduğu gibi teknoloji bağımlılığında da kişinin davranışlarının, biyolojik/ genetik yatkınlıklar ve yaşam tarzının bu bağımlığın oluşmasında etkin rol oynadığı araştırmalarca ortaya konmuştur. Bu araştırmalar neticesinde 3 önemli konuya da değinmekte fayda var.

  • Zihin Sağlığı Geçmişi: Teknoloji Bağımlılığı” konusunda araştırmalar yapan Center for İnternet kurumunun eriştiği sonuçlarda teknoloji bağımlılığının anksiyete, depresyon, sosyal fobi ve uyku problemleri çeken kişilerde çekmeyenlere nazaran daha sık görüldüğü ortaya konmuştur. Ayrıca, materyalist kişilerin sahip oldukları alışkanlıklarını teknolojiden temin etmesi sonucunda da bağımlı bireylere dönüştükleri saptanmıştır.
  • Kişilik: Sosyalleşme konusunda sorun yaşayan ve sosyal ilişkileri yolunda gitmeyen kişilerde teknoloji bağımlılığını görme olasılığı çok daha yüksektir. Zira, Teknolojinin sunduğu sosyal mecralar insanlara yepyeni bir kimlik ve duruş sağlıyor. Anonim olarak sosyal mecrada var olan bu kişiler, insanlarla ilişki kurabilmek için teknoloji çok sık kullanma eğilimine girebiliyorlar.
  • Çevresel faktörler: İş stresi ve kişisel hayatta her zaman karşımıza çıkabilen problemler, bazı kişileri aşırı teknoloji kullanımına itebiliyor. Başarısız bir iş hayatı, sosyalleşme sorunu gibi çevresel faktörlerde sıkça görülen teknoloji bağımlılığının ilerlemesi halinde işsizlik, tamamen insanlardan uzaklaşma gibi olgularda ortaya çıkabiliyor.

Ankara Teknoloji Bağımlılığını Yenme Konusunda Destek Veren Psk. Aysun Devran’a Göre Teknoloji Bağımlığının Zararları

“ Teknolojinin faydası kadar zararı da bulunuyor. Genellikle çocukları ve gençleri tehdit eden teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için ebeveynlere büyük görev düşüyor. Oyun bağımlılığı ile başlayan süreç gitgide teknolojik aygıtlarla fazla haşır neşir olmayı da beraberinde getiriyor. Örneğin, playstation olarak adlandırılan oyun cihazına bağımlılıkta bir teknoloji bağımlılığı. Öğrencilerin okul hayatını olumsuz yönde etkileyen oyunlara sınır çizgisi koymak bu bağımlılığın ilerlemesi hususunda çok önemli.

Teknoloji sadece gençleri değil aynı zamanda evlilikleri de tehdit edebiliyor. Birbirleriyle iletişim kurmayı kesen çiftler, farklı eğilimlere yönelebiliyor. Yeni insanlarla tanışma, görüşme yâda aşk yaşama gibi olayların sık sık başvuru olarak bana geldiğini ise söylesem yanlış olmaz. Teknoloji bağımlılığı arttığında kişiler sanal dünyada kendine yeni bir kimlik ediniyor ve gerçek dünyadaki sorumluluklarını ve eşlerini yok sayabiliyor. Buda elbette boşanmaların temelini oluşturuyor. Aile Danışmanlığı hizmetimize başvuran danışanların çoğu teknoloji bağımlılığından yakınarak evliliklerini bitirmek üzere olduklarını dile getiriyor. Bu nedenle, teknoloji bağımlığını çocukların geleceği ve evliliklerin kurtulması hususunda yenmek şart oluyor.”

Genel olarak teknolojinin zararları konusunda;

  • Kilo alma yâda aşırı kilo verme
  • Sinirli bir ruh hali
  • Obezite
  • İçe kapanıklık
  • Şiddet eğilimi
  • Gizlilik ihlali
  • Yalan alışkanlığı
  • Stres
  • Boyun ve baş ağırları
  • Sağlıksız uyku alışkanlığı
  • Sosyal yetenek kaybı
  • Görme ve işitme kaybı
  • Sosyal ilişki sorunları
  • Dikkat dağınıklığı
  • Sosyalleşmekten vazgeçme
  • Kalabalık ortamlarda kendini ifade edememeye başlama
  • Özgüven eksikliği gibi daha nice zararları sayabilmek mümkün.

Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Kişiyi gerek bireysel gerekse de sosyal düzende olumsuz yönde etkileyen teknoloji bağımlılığının belirtileri konusunda birçok araştırma söz konusu. IAD uzmanları arasında yer alan Dr. Kimberley Young ve Dr. David Greenfield kişinin kendisini teknoloji bağımlılığı konusunda sorgulamasının öneminin çok büyük olduğunu dile getiriyor. Çünkü, grip gibi yâda kanser gibi net belirtileri olmayan teknoloji bağımlılığını teşhis edebilmek için kişinin kendisini yargılaması ve bunu kabul etmesi gerekiyor. Ankara Teknoloji Bağımlılığı konusunda hizmet veren Psk. Aysun Devran, aşağıdaki soruları teknoloji bağımlısı olduğunu düşünenlere yöneltiyor.

NOT: 5 yâda daha fazlasına evet yanıtını veriyorsanız “ Teknoloji Bağımlılığı” ile karşı karşıya olduğunuzun farkına varmanız gerekiyor.

  • İnternet yâda teknolojik aygıtlardan uzak kaldığınızda; mailleri, bildirimleri yâda mesajları merak ediyor musunuz? Merak ederken sinirli, meraklı ve panik bir ruh haline sahip misiniz?
  • İnternet yâda teknoloji kullanımınızda azaltmayı istiyor ancak kendinizi karamsar, baskılanmış yâda sinirli hissediyor musunuz?
  • İhtiyacınız olan süreden çok daha fazla süre İnternet kullanımını gerçekleştiriyor musunuz?
  • Sinirlendiğinizde yâda sorunlarınızdan uzaklaşmak istediğinizde İnternet kullanımınız artıyor mu?
  • Cep telefonunuzu kaybettiğinizde yâda bulamadığınızda sinirleniyor ve bağırıyor musunuz? Ayrıca, telefonunuz titremese dahi titriyormuş hissine kapılıyor musunuz?
  • Teknolojiyi sıklıkla kullandığınız için iş, eğitim yâda kariyer fırsatlarını kaybettiniz mi yâda riske atıyor musunuz?
  • İnternetteyken yemek yemeyi unutuyor musunuz?
  • Uyku düzenininiz var mı? İnternette gece online olma süreleriniz ortalama ne kadar?

Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak İçin Ankara Teknoloji Bağımlılığımı Hizmetimize Başvurun!

Bağımlılıklar, hayatımızı olumsuz yönde etkileyen davranış sonuçları oluşsa da kurtulmakta alışmak kadar kolaydır. Bağımlılıkla mücadelenizde sizlere her konuda destek olan, sizleri yargılamadan dinleyen ve çözüm önerileri üretebilen bir uzman olarak ben bir telefon kadar uzağınızdayım. Hayatınızı yeniden ele almak ve teknoloji bağımlılığınızın yarattığı tüm olumsuz etkilerden kurtulmak için haydi, harekete geçin!

Şimdi Ara!
Yol Tarifi