Bilişsel Davranışcı Terapi

Proje Açıklaması

Bilişsel Davranışcı Terapi Ankara

Hepimizin hayatında inişli çıkışlı dönemler ve problemler olabilir. Aile bireyleri arasında çatışmalar, ergenlik problemleri veya sosyal uyum sorunları gibi birçok konuda mutlak suretle desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Ruhsal rahatsızlıkları ve grup içerisindeki problemleri çözmek amacıyla psikiyatristlerin ve psikologların sıkça başvurduğu bilişsel davranışçı terapi, geçmişten günümüze kadar oldukça sık uygulanan bir yöntem olarak biliniyor. Kişilerin düşünce yapısından algılarına, olayların yorumlanış şeklinden duygusal davranışlarına kadar tüm detaylar inceleyen bilişsel davranışçı terapisinin amacı kişideki olumsuz ve işlevsel olmayan tüm düşünceleri saptamak ve yeniden gerçekçi ve olumlu şekilde inşa etmektir. İlaçlarla çözülmeyen yâda ortadan kaldırılamayan tüm sorunlarda bilişsel davranışçı terapinin faydası mutlaka görülmektedir. Bilişsel davranışçı terapinin altında yatan kuramları, bilişsel davranışçı terapinin hangi konularda faydalı olduğu, nasıl uygulandığı ve merak ettiğiniz birçok konuyu Ankara Bilişsel Davranışçı Terapi uzmanı Psk. Aysun Devran olarak bu yazıda sizler için detaylandırdım.

Sorunların Çözümünde Bilimsel Sonuçlara Dayalı Bir Tedavi Yöntemi: Bilişsel Davranışlı Terapi

Planlı veya yapılandırılmış bir psikoterapi türü olan bilişsel davranışçı terapi bilimsel kanıtlarla etkinliği kanıtlanmış olduğu için rahatlıkla uygulayabilmekteyiz. Bilişsel davranışçı terapide asıl amaç kişinin sorunlu düşünce yapılarını ve olumsuz davranışlarını kendisinin görmesini sağlamak ve düzeltmesi için yollar göstermektir. Bu sayede kişi kendi duygu ve davranışlarını görür ve değiştirme kararını daha kolay alabilir.

Psikoloji ve psikopatoloji alanından alınan bilimsel bulgularla geliştirilen Bilişsel davranışçı terapisi günümüzde çağdaş bir psikoterapi yöntemidir. Bildiğiniz üzere psikoterapi, bireylerin yâda grupların tüm sorunlarını sözel görüşmelerle çözmeye çalışmak. Bilişsel davranışçı terapi ise bu rahatsızlıkları açıklayıp, nedenlerini araştıran ve kişilere kendi sorunlarını çözebilme & karşı koyabilme becerilerini öğretir.

Bilişsel davranışçı terapide diğer terapilerden farklı uygulamalar ve süreç söz konusudur. Bilişsel davranışçı terapiler de danışman, kişinin var olan problemlerini ortaya koyar ve kısa sürede bunları çözmenin yollarını bireylere gösterir.

Bilişsel Davranışçı Terapi ile Hangi Alanlarda Çalışılıyor?

Psikolojik rahatsızlıklarda etkinliği kanıtlanmış olan bilişsel davranışçı terapileri; depresyon, kaygı bozuklukluları, sosyal fobiler, hipkondria gibi birçok soruna çözüm sunabiliyor. Kişilerin duygu ve düşüncelerinde kalıcı bir değişim sağlama konusunda yüzlerce klinik başarıya imza atan bilişsel davranışçı terapileri bu alanda uzmanlaşmış herkes tarafından gerekli görüldüğü halde tüm olgularda denenebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapilerinde Bireyin Yapması Gerekenler

Hayatta her zaman güzel günler değil, kötü günlerin de olduğunu kabul etmekte bazen zorlanabiliyoruz. Bu zorlanma sürecinde tabiri caizse “üstüne tuz biber” olan her şey bizi daha da çıkmaza sürükleyebiliyor. Depresyon, panik atak gibi istenmeyen birçok durumla karşı karşıya kaldığımızda psikologlar yâda psikiyatristler bilişsel davranışçı terapilerle bizlere yardımcı oluyor.

Bilişsel davranışçı terapilerinde bireyin yapması gerekenler olduğunu da unutmamakta fayda var. İlk adım mutlak suretle amaç belirlemek olmalı. Bilişsel davranışçı terapisi aldığınızda “nelerin değişmesini istediğinizi, neyi yapmak istediğinizi” net olarak belirlerseniz, başarıya ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

Bilişsel Davranışçı Terapi Seanslarında Neler Yapılıyor?

Psikologlar yada psikiyatristler tarafından yapılan bilişsel davranışçı terapi seanslarında, problemleriniz ortaya konuyor. Sizin hayatınızda nasıl bir sorununuz var, nelerden şikâyetçisiniz, ne istiyorsunuz gibi bir dizi konuşma ardından “ temel istekler” belirlenir. Sizi hiçbir konuda yargılamayan ve sadece dinleyen terapistler ile görüştüğünüzde sadece ikiniz her şeyi bilirsiniz. Herhangi bir kamera kaydı, teknolojik aygıt çalışmaz ve bilgileriniz 3.kişilerle paylaşılmaz. Terapist ile danışan “ temel istekler” konusunda netleştiğinde ise terapinin aşamaları, süresi ve diğer durumlar değerlendirilir.

Terapi seanslarınıza başlamadan önce terapistiniz, mutlaka sizlerden o anki durumu ölçmek amacıyla, psikolojik ölçekleri doldurmanızı talep eder. Her seans öncesi yapılan bu ölçekler ile durumunuzun nasıl gittiğini saptama konusunda kolaylık sağlanır. Terapiye başladığınız her haftada terapistiniz size nasıl hissettiğinizi sorar ve hafta süresince sizi rahatsız edecek herhangi bir durumun olup olmadığı konusunda sizlere sorular yöneltir. Sizden aldığı bilgiler doğrultusunda seanslardan sağlanan bir edinimin olup olmadığını değerlendiren terapistiniz sizin problemlerinizi çözmek adına yeni bir yol haritası çizebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapisi Ne Kadar Sürüyor?

Yaşanan problemlerin derecesine göre (eğer ki belirli bir süreyle gelebilme imkanı) da varsa bilişsel davranışçı terapisi süreleri, terapist ile danışan tarafından kararlaştırılır. 2-3 seans sonunda terapist ortaya konan amaçlar ve sorunlarla birlikte terapinin süresini net olarak belirleyebilir. Kişinin çevresel ve psikolojik faktörlerine bağlı olarak 6 ila 10 görüşme gibi bir süre, terapist için yeterli olabilmektedir. Sorunları ve o anki olgular bazen 1 yıl terapi alınmasını da gerektirebilir. Ağır bir kriz durumu söz konusu değilse danışan ile haftada 1 kez görüşmek idealdir, daha sonra bu süreç de danışanın gelişimine göre 15 güne yayılabilir. Terapi tamamen sona erdiğinde ise 3,6 ve 12 ay sonrasında 1 kez olmak üzere pekiştirme seansları yapılır.

Bilişsel Davranışçı Terapi ’de İlaç

Hayatlarında yoluna gitmeyen olguları değiştirmek isteyen danışanlar, bilişsel davranışçı terapilerinde ilaç konusunu oldukça merak ediyor. Terapistiniz sizin ilaç kullanmanızı gerektirecek bir durum saptarsa yâda iyi olduğunu düşünerek ilaç vermeyi önerirse ilacı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapide asıl amaç hastayı ilaçlarla iyileştirme yöntemini seçmek değil, sadece desteklemektir. Bilişsel davranışçı terapinin temelinde kişinin sorunlarını görebilmesi ve bu sorunları büyümeden nasıl çözebileceğini hiçbir destek almadan kendi kendine becerebilmesi vardır. Bu nedenle ilaç yöntemine, bilişsel davranışçı terapide ancak terapistiniz uygun gördüğünde başvurulur.

Ankara Bilişsel Davranışçı Terapi Sayesinde Tüm Sorunlarınızdan Kurtulun!

Kayıplar, depresyonlar, korkular ve daha fazlası için “artık, yeter!” deme zamanı gelmedi mi? Hayatınızdaki yaşadığınız tüm problemler yerine “güzel şeyleri yaşamak için çaba” göstermeyi ister miydiniz? Ankara Bilişsel Davranışçı Terapi Uzmanı olarak sizlere yepyeni hayatınıza kavuşmanız adına “elimi uzatıyorum”.

Birlikte iyi bir terapi seansları geçirebilir ve sorunlarınızı geçmişin tozlu raflarına gönderebiliriz! Terapilerde sizlere kitaplar, broşürler veya dergiler vererek sizleri seanstan daha fazla faydalanmanız için her zaman destekleyebilirim. Bir sonraki seansta neleri konuşmak istiyorsanız onu konuşur ve kimselere anlatamadıklarınız hakkında sohbet edebiliriz. Terapiler esnasında sorunlarınıza odaklanır ve birlikte bir çözüm yolu da bulabiliriz. Hayatınızda geri kalan süreç içerisinde sorunlarla nasıl baş edebileceğinizi konuşur, dener ve pekiştiririz.

“Değişim istiyorsan, ancak nereden başlayacağını bilmiyorsan” Bilişsel davranışçı terapi Ankara merkezimde sana yeni hayatını nasıl yönetebileceğin konusunda sana yardımcı olabilirim. Haydi, bir telefon et ve sorunlarından kurtulmak için bir adım at!

Şimdi Ara!
Yol Tarifi