Hipnoz

Proje Açıklaması

Hipnoz Ankara

Yaşadığımız problemlere karşı çözüm yolları ararken karşımıza sıklıkla terapiler, ilaç tedavileri veya diğer tedavi yöntemleri çıkar.  Birçoğundan fayda görebildiğimiz bu terapiler kimisi için yetersiz kalabilir. Terapilere ek olarak yapılan hipnoz seanslarıyla yaşadığınız birçok problemi ortadan kaldırmak ise 1700’lü yıllardan beri mümkün. Anton Mesmer tarafından ortaya konulan Hipnoz, bugünkü klinik tedavilerinin en iyi destekleyicisi konumundadır. Ankara Hipnoz alanında hizmet veren PSK. Aysun Devran olarak ben birçok terapiye destek olması amacıyla Hipnoz yönteminden faydalanıyorum. Hipnoz nedir, nasıl yapılır, hipnoz kimlere yapılır yâda yapılmaz gibi en çok merak edilenleri aşağıda açıklıyor olmanın yanı sıra hipnozu kimlerin yapabileceğine dair sizlere önemli bilgiler sunuyor olacağım.

Hipnoz Nedir?

Yunanca kaynaklı olan bu kelimenin tam anlamı “uyumak” olsa da tam anlamı uyku ile uyanıklık arasında kalmaktır. Bireyin bilincine ve hatta ruh haline direkt etki eden Hipnoz, birçoğumuz için “merak uyandırıcı bir deneyim” olsa da Anton Mesmer bunu 1700’lü yıllarda ilk açıkladığında bu kavrama “hayvansı çekicilik” demiştir. Araştırmalar sonucu ise hipnozu bulduğu keşfedilen Anton Mesmer, hipnozun kâşifi olarak da biliniyor.

Tıp dünyasında “hipnoz nedir” diyenler için hemen açıklama yapmakta fayda var. Klinik tedavi uzmanlarının yâda hipnoz yetkisi olan kimselerin bir kişinin duyumlarına, algılarına, düşüncelerine ve davranışlarına etki edecek ibareleri telkin etmesine hipnoz deniyor.  Terapistin her dediğini duyan ve kendi düşüncelerini de kontrol edebilen kişi, hipnozda olduğunu bilir ve çıktıktan sonra da her şeyi hatırlar. Bu nedenle, hipnozla psikolojik rahatsızlıkların tedavisi en risksiz ve hızlı çözüm veren tedavi yöntemi olarak yapılabilmektedir.

Hipnoz Çeşitleri Nelerdir?

Grup Hipnozu

Grup hipnozu kavramı adı üstünde olduğu gibi birden fazla kişinin hipnozite edilmesine verilen isimdir. Bir grubu hipnozite etmek elbette bir kişiyi hipnotiz etmekten oldukça zordur. Bunun nedeni ise herkesin hipnoza yatkınlık derecesinin farklı olması ve uğraş gerektirmesidir. Ancak, grup hipnozu gerekli ise kişiler tek tek hipnoz edilerek de grup hipnozu sağlanabilir.

Grup hipnozu yapmadan önce hipnoz seansına katılacak danışanların mutlak suretle hipnoza yatkınlıkları araştırılır ve hipnoz olmaya daha elverişli olan bireyler birlikte hipnoz seansına alınabilir.

 Oto Hipnoz

Bireyin kendi kendine hipnozu uygulaması sonucunda hipnoza sokması haline verilen isimdir. Birey kendini gevşeterek dinlenmesini sağlayabilir. Bir standarttı olmayan oto hipnozda bireyler kendine göre bir yöntem geliştirebilmektedir. Zaten, önemli olanda insanın kendi kendini telkin etmesi ve bunu yapmayı istemesidir.

İlaçla Hipnoz

Normal yollarda hipnozite edilemeyen danışanlara ilaçla hipnoz seansı uygulanabilir. Hipnotik trans elde etme konusunda iyi bir yöntem olan ilaçla hipnozda küçük dozlar söz konusudur. Hipnozu son derece kolaylaştıran ilaçla hipnozda hipnotik ilaçlar bireye verilmekte ve kişinin hiptonik transa olan direnci kırılmaktadır.

Sosyal Hipnoz

Sosyal hayat içerisinde görülen uyumluluk haline sosyal hipnoz sebep olabilmektedir. Toplum baskısı yada kontrolü sonucunda ortaya çıkan sosyal hipnozcunun uygulayıcısı toplum liderleridir.

Kolektif Hipnoz

Grup hipnozuna benzeyen kolektif hipnozda birden fazla denek, hipnotik uykuya sokulur. Grup hipnozunu kolektif hipnozdan ayıran tek şey ise kişi sayısıdır.

Hipnoz Nasıl Yapılır?

Hipnozu yapacak kişi, kendisine başvuran danışanıyla Hipnozun ne olduğu ve nasıl ilerleyeceği konusunda kısa süreli bir konuşma gerçekleştirir. Hipnoz edilecek kişi eğer ki “hazır değilse” hipnoz seansı iptal edilmeli. Ancak, hipnoz için gerekli koşullar oluşmuşsa danışan hipnoz seansına alınabilir.

Hipnoz yapılacak danışan iskemleye oturtulur ve hipnoz uzmanı obje, bakış yada telkin yoluyla danışanı hipnotize etmeye başlar. Danışanda sıklıkla görülebilen ağırlık, sersemlik ve göz titremeleri olağandır. Kol ve bacakların ağırlaşması, sersemlik hali hipnozun işe yaradığının göstergesidir. Dış dünya ile ilişkisinin kesilmesiyle danışan hipnozite olmuş olur. Hipnozitörün sesine odaklanan danışan çevresindeki olan biteni görmez ve bilmez.

Danışan hipnozda iken hipnozitör danışanın iradesine yön vermeye başlar. Geçmişte yaşadığı sorunları, travmaları ve şuan ki şikâyetleri konusunda danışandan bilgi alan hipnozitör, değiştirmek istediği düşünceleri yâda davranışları danışana aktarabilir.

Hipnoz Hangi Durumlarda Yapılır?

Hipnoz, günümüzde alternatif tıp olarak kabul edilen bir tedavi yöntemi olup, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılabilmektedir. Bugün hipnoz sayesinde;

  • Panik ataklar
  • Kaygı bozuklukları
  • Yeme bozuklukları
  • Fobiler
  • Stresin yarattığı etkiler
  • Bağımlılıklar
  • Psikolojik rahatsızlıklar
  • Ağrılı hastalıklar
  • Alerjik cilt rahatsızlıkları
  • Obezite sorunu
  • Astım gibi birçok rahatsızlık ve şikâyet tamamen sona erebilmektedir.

Hipnoz Kimlere Yapılır, Kimlere Yapılmaz?

Ankara Hipnoz uzmanı PSK. Aysun Devran olarak ben hipnozun kimlere yapılabileceği ve yapılamayacağı konusunda sizlere en doğru bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Herkes hipnoz olamaz ve hipnoz da bazı bireylere kesinlikle uygulanmaz. Yayınlar, sahne gösterileri veya diğer tüm alanlarda hipnozun ne kadar kolay olduğu ifade edilse de aslında bu doğru değildir. Tüm bireylerin hipnotize olma dereceler farklıdır ve bazı kişiler hipnotize edilemezler. Örneğin, 5-6 yaş ve daha küçük yaşta olan çocukların hipnotize olması zordur. Aynı zamanda 70 yaşını aşmış kişilerde de aynı durum söz konusudur.

Genel olarak hipnozun uygulanmayacağı kişiler arasında;

  • Zihinsel rahatsızlık yaşayan
  • Zekâ seviyesi düşük olan
  • Bunamış olan
  • Oto kontrolü yüksek olan kişiler hipnotize edilemeyebilinir. Bu doğrultuda hipnoz gerçekten gerekli ise hipnoz çeşitlerine başvurulabilir.

Hipnoz sıklıkla öğrencilere, askerlere, sporculara ve aydın kesimdeki insanlara kolaylıkla yapılabilir. Çünkü, belirli bir disipline sahip olan bu kişiler hipnozun temel gereksinimlerini otomatik olarak zaten karşılıyor olurlar.

Kimler Hipnoz Çeşitlerini Uygulayabilir?

Ankara Hipnoz uygulayıcısı olarak belirtmeliyim ki hipnoz yapacak kişilerin, gerekli psikolojik eğitimlerini almış ve hipnoz konusunda da sertifika sahibi kişiler sınıfında yer alması gerekiyor. Bireyi bir bütün halinde değerlendiren psikologlar, hipnozu uygularken bireyi ger açıdan gözlemleyebilir ve bu doğrultuda yönlendirebilir. Bu da psikolojik tedavilerin başarılı olması konusunda önemli bir husustur.

Psikolog yada psikiyatrist olmayan kişilerin var olan bir psikolojik kökenli sorunu hipnoz ile yok edebilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle, kullanım amacına göre hipnoterapi yetkisi kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, diş hekimleri de hipnoz seanslarını yapabilmektedir. Ağrıyı yok etme, korkuyu yenme ve hastayı rahatlatmak için yapılan diş hipnoz seansları oldukça başarılıdır. Bu nedenle, hipnoterapiyi hangi meslek yâda uzmanlık dalında alındıysa o alanda kullanılması çok önemlidir.

Hipnozla Birlikte Yaşadığınız Tüm Olumsuzlukları Geride Bırakmaya Var Mısınız?

Yaşamda yol alırken istemediğimiz olaylar yaşar, bazı haksızlıklara maruz kalır ve yıpranırız. Bilinçaltımız ise tüm bu olumsuz kodlamalarla dolar ve bizim önümüze gelecekte çok farklı kalıplar ile gelir. Bugünkü yaşadığımız en ufak bir yeme bozukluğunu dahi hipnozla tedavi edebileceğimizi düşünürsek, neden hayatımızda yaşadığımız diğer sorunlar için de hipnoterapiyi kullanmayalım ki? Probleminiz yâda şikayetleriniz ne olursa olsun Ankara Hipnoz uzmanı olarak birlikte her şeyi çözebileceğimize inanıyorum.

Sevgi ve ışıkla…

Şimdi Ara!
Yol Tarifi