Okul Başarısızlığı Ankara
“Çocuğum sınavlarda başarısız” gibi çeşitli cümleleri ebeveynlerden oldukça sık duyuyoruz. Çocuklarının iyi bir eğitim almasını ve daha sonra iyi bir pozisyonda meslek hayatına atılmasını isteyen ebeveynler eğitim sürecinde buna benzer birçok problem yaşayabiliyor. Çocuklarının derslere karşı ilgisiz olduğunu, sınavlardan kötü notlar aldığını, okulu sevmediğini ve dahası okumak istemediğini söyleyen ebeveynler “başarısızlık nedenleri ve çözüm yolları” konusunda her yolu deniyor. Ankara okul başarısızlığı ve çözümü desteğini verdiğimiz merkezimizde çocuk ve okul ilişkisini derinden inceliyor ve olası problemleri fark ederek ortadan kaldırmak sureti ile çocukların okul başarısızlığına çözümler üretiyorum.” Okul başarısızlığı yaşıyoruz, ne yapmamız lazım” diyen tüm ebeveynler okul başarısızlığı nedir, okul başarısızlığı nasıl belirti verir, okul başarısızlığının nedenleri nelerdir, okul başarısızlığı nasıl çözümlenir gibi birçok konunun detaylarını aşağıda bulabilirler.
Okul Başarısızlığı Nedir?
Okul başarısızlığını tanımlamadan önce “başarı” kelimesini irdelemekte fayda var. Başarı; koyulan hedefe ulaşmaktır. Örneğin, 30 kilo verme isteği olan kişi gerçekten 30 kilo verirse başarıyı sağlamış olur. Okulda başarılı olmak kavramında ise öğrencilerden beklenen belirli notlar ve kurallar söz konusudur. Sınıfını geçmek, belirli bir not ortalamasını geçmek gibi. Eğer ki, bir öğrencinin not ortalamaları düşükse, sınıfını geçmekte dahi zorlanıyorsa işte orada okul başarısızlığı söz konusu demektir.
Okul Başarısızlığı Nasıl Belirti Verir?
Ankara okul başarısızlığı ve çözümü desteğini verdiğim merkezimize okul başarısızlığı şu ifadelerle gelmekte: “ Çocuğum okulu hiç sevmiyor, zorla gönderiyorum, Oğlum/kızım derslerinde başarısız, özellikte matematiği çok kötü, Kızımız sınıfını geçemiyor ve okumak istemiyor”. İşte tüm bu cümleler okul başarısızlığının zaten sinyallerini veriyor. Notlarını gizleyen, yâda çeşitli bahaneler ardına saklayan çocukların okul başarısızlığını anlamak ise çok kolay.
- Karne saklama; tipik bir başarısızlık belirtisidir. Karneyi eve dahi getirmeyen çocuklarla hala daha günümüzde karşılaşabiliyoruz.
- Öğretmenlerin aileleri çağırması bilgisini ebeveynlere iletmemenin sebepleri arasında yine okulda ve derslerde başarısızlık söz konusu olabilir.
- Sinirlilik, mutsuzluk hali.
- Okula gitmemek için yalanlar söylemek, hasta rolü yapmak
- Okuldan geldiğinde bir süre devam eden hırçınlık hali.
Bu ve olası belirtiler sonucunda ise” okul başarısızlığı” ile çocuk karşılaşabilir. Başarısızlığın nedenleri maddeler halinde sizler için hazırlandı. İşte, çocuğun okulda başarısızlık nedenleri;
- Öğrenciden kaynaklanan nedenler
- Aileden kaynaklanan nedenler
- Okuldan kaynaklanan nedenler
Öğrenciden Kaynaklanan Nedenler
Biyolojik Sebepler
Fiziki Yetersizlikler: Öğrenciler yaşları gereği çevresindeki arkadaşları gibi olmaya daima özenirler. İşitme kaybı, görme kaybı yâda bedensel engel halinin olması durumunda da öğrenciler okul başarısızlığı ile karşı karşıya kalabilir. Öğretmenlerin daima 1. Sınıfın başında yapmış olduğu işitme ve görme taramaları bu yüzden çok önemli. Eğer ki öğrencinin zihinsel performansı diğer yaşıtlarının düzeyine ulaşamazsa hem okul başarısızlığı hem de derslerde başarısızlık söz konusu olabilir.
Zihinsel Yetersizlikler de okul başarısızlığının bir diğer sebebidir. Sınıf içi kurallara uymakta zorlanan öğrenciler, derse adapte olma ve anlama konusunda da problem yaşarlar. Buda zaten okul başarısızlığının tetikler.
Özel Öğrenme Güçlüğünden Doğan Okul Başarısızlıkları: Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların zekâsı ya normaldir yâda normalüstüdür. Ancak, beyinde yaşanan bazı durumlar sebebiyle çocuklarda okuma, yazma yâda diğer becerileri etkileyen bozukluklar ortaya çıkmakta ve anlamada güçlük çekmektedir. Bu nedenle, okul başarısızlığının sık görüldüğü özel öğrenme güçlüğü faktöründe aile desteği ve psikolojik destek çok önemlidir.
Dikkat Eksikliği – Hiperaktivite Bozukluğu: Çocuğun yaşına göre ve gelişime aşamasına göre aşırı hareketlilik olma haline, dikkatin çabuk dağılmasına ve isteklerini erteleyememe gibi durumlara verilen isim dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Psikiyatrik bir durum olan Hiperaktivite bozukluğu – Dikkat Eksikliği, okul başarısını doğrudan etkilemektedir. Zira, okul ve sınıf kurallarına uymayı ret eden, isteklerini anında gerçekleşmesi bekleyen çocuklar akranları tarafından dışlanabilmekte ve zaten var olan zihinsel problemleri nedeniyle de okul başarısızlığına sürüklenebilmektedir. Bu sebeple, Hiperaktivite bozukluğu – Dikkat Eksikliği olan çocuklarda bu durumun varlığına işaret eden ibareler de söz konusu ise çocuk psikoloğu ve psikiyatrisi başvurusu yapılmalıdır.
Öğrencinin yeterli olgunluğu kazanamadan okula başlaması: Okula başlama yaşı veya olgunluğu henüz oluşmadıysa öğrenciler okuldan çok çabuk sıkılıp adapte olamama sorunu yaşayabiliyor. 72 ayda ancak ve ancak bir çocuk, okula başlamaya hazır olabilir. Ancak, 72. Ayı tamamlamadan okula başlayan çocuklar üzerine yapılan araştırmalara dersler de başarısızlık saptanmıştır. Bu nedenle; Ekim, Kasım ve Aralık ayları arasında dünyaya gelen çocukların bir sene sonra okula yazdırılması çok daha iyi bir adım olabilir.
Verimli ders çalışma yollarının bilinmemesi ve ders çalışma alışkanlığı yoksunluğu: 1. Sınıftan itibaren öğrencilere düzenli ders çalışma alışkanlığının aşılanabilmesi çok önemlidir. Çünkü, okuldan geldiğinde ev ödevlerini yapması ve günün tekrarını yapabilmesi çocuğun o dersi anlaması konusunda önemli bir husustur. Ayrıca, ödevlerini yaparken kaynak araştırma, değerlendirme ve belirli bir düzene göre hareket etme konusunda da gerekli becerilere sahip olması hem okul başarısızlığını hem de ders başarısızlığını elimine edebilir. Eğer ki, ders çalışma alışkanlığı yoksa ve verimli ders çalışma yöntemleri hakkında çocuk bilgilendirilmediyse ne yazık ki okul başarısızlığı ile karşı karşıya kalmak mümkün.
Hastalıklar, uyku ve beslenme gibi bir dizi fiziki & biyolojik faktörleri de okul başarısızlığı nedenleri sayabiliriz.
Aileden Kaynaklanan Okul Başarısızlığının Nedenleri
- Boşanma
- Ölüm
- Evlenme
- Sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin düşük olması
- Aşırı başarı beklentisi
- Çocuğa sürekli ders çalışma baskısı
- Dil eğitimleri vb. gibi eğitimlerle çocuğun oyun hakkını elinden almak gibi birçok sebep de okul başarısızlığının ortamını hazırlar.
Okuldan Kaynaklanan Nedenler
- Okula alışamama
- Sınıfın kalabalık olması ve öğrencilerle tek tek ilgilenememe
- Sınıfın fiziksel yeterliliği ( ısınma, soğutma, havadarlık derecesi vb.)
- Okul ile evin uzak olması
- Öğretmenlerle ilgili problemler bir çocuğun okul başarısını doğrudan etkileyen faktörler arasında sayılabilir.
Ancak, tüm bu nedenler sizin çocuğunuz için geçerli bir argüman olmayabilir. “Ankara Okul Başarısızlığı konusunda gerek deneyimlerim gerekse de gözlemlediğim sayısız çocuklar sebebiyle söylemeliyim ki; okul başarısızlığının sayısız sebepleri var.” Buradaki hangi faktörün sizin çocuğunuzun okul başarısını etkilediğini bulmak ise çocuğunuzu incelemek ve anlamaktan geçiyor. Bu nedenle, Ankara Okul Başarısızlığı konusunda destek almak ve çocuğunuzun okul başarısını sağlamak için çözüm üretmek hususunda bana başvurabilirsiniz. Çocuğunuzun ve sizin bilgileriniz daima bizde saklı kalacak ve 3. Kişiler tarafından bilinmeyecektir.
Okul Başarısızlığı Nasıl Çözümlenir?
İlkokuldan üniversiteye kadar süren eğitim- öğretim hayatında okul başarısızlığı zaman zaman söz konusu olabilmektedir. İlkokul ve lise dönemine kadar sıklıkla gördüğümüz okul başarısızlığını ortadan kaldırmak için ilk olarak okul başarısızlığının temel faktörünü bulmak gerekiyor. “Çocukta hiperaktivite mi var, duygusal açıdan çocuk çok mu zayıf, okul değiştirdiği için mi okul başarısızlığı oluştu?” gibi bir sürü soru ve argüman arasından çocuğunuzun problemini bulmak ise çok kolay olacaktır. Ankara okul başarısızlığı hizmetini verdiğim merkezimde okul başarısızlığı hususunda çocuklarla birebir görüşmekte ve başarılı bir eğitim hayatına sahip olmaları için her anlamda çocuğunuzu desteklemekteyim.
“Okul başarısızlığı ile karşı karşıyayız, ne yapmalıyım” diyorsanız bir telefon kadar uzağınızdayız.