Sınav Kaygısı Ankara
Öğrenciler yâda eğitim kurumlarında sınava tabi olacak herkes mutlaka sınav kaygısını yaşar. Ancak, yaşanılan kaygının şiddeti yâda etkisi her bireyde aynı olmaz. Sınav kaygısı dediğimiz kavram; sınav öncesi öğrenilen tüm bilgilerin sınav esnasında kullanılmasına engel olacak düşüncelerin yâda davranışların tümüdür. Yani, doğrudan bizlerin psikolojik ruh hali ile ilgili olarak yoğun duygu halidir. Sınav sonucundan alınacak netice, neden- sonuç ilişkisi ve beklentilerin de işin içine girmesiyle fizyolojik diğer belirtiler ortaya çıkar. Mide bulantısı, titreme, bayılma, yorgunluk, karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler sıklıkla sınav kaygısı esnasında görülür. Psikolojik olarak duygu durumlarda da değişme gözlemlenir ve genelde tedirginlik, ağlama, depresif duygular ve karamsarlık bu durumlara eşlik eder. Tüm bu faktörler birleştiğinde ise başarılı olabilecek bir öğrenci dahi yetersiz ders çalışma davranışını sergileyebilir. Bu da zaten başarısızlığı beraberinde getirir. Ankara Sınav Kaygısı konusunda uzman olarak görev yaptığım için sizlere sınav kaygısı nedir, sınav kaygısını ortaya çıkan faktörler nelerdir, sınav kaygısı nasıl belirti verir, sınav kaygısı nasıl yok edilir konularında bilgi vermek istiyorum.
Psk. Aysun Devran‘dan Ankara Sınav Kaygısı Hakkında Her Şey
Sınav Kaygısı Nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sınav kaygısı; yaklaşan sınav öncesinde bireydeki ruh ve duygusal değişimlerin negatif yönde seyir etmesi anlamına geliyor. Öğrenci, kendinden beklenilen başarıyı sağlayamama endişesiyle baş ederken, çevreden de belirli bir oranda etkilenmektedir. Akranlarının sınav notları, ders çalışma stilleri, ailesinin görüşleri hatta öğretmenlerinin görüşleri dahi bireyi olumsuz yönde etkileyerek sınav kaygısının derecesini artırabilir. Bu durumlarda; uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete ve huzursuzluk gibi fiziksel ve ruhsal belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Sınav Kaygısını Ortaya Çıkan Faktörler Nelerdir?
Öğrencinin sınav sürecinde kaygı durumunu tetikleyecek bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında;
- Öğrenci ne kadar çalışırsa çalışsın istediği puanı alamamak, yada beklentinin altında puan alması sebep gösterilebilir.
- Ailenin beklentisini sağlayamama ve bundan doğacak hayal kırıklığı endişesi ile sınav kaygısı ortaya çıkabilmektedir.
- Sınavdan alacağı puan ile sevgi ve itibarı kaybetme korkusu da sınav kaygısının artmasına sebep olabilir.
- Kabul edilmiş bir başarısızlık geçmişi de varsa öğrencinin sınav kaygısı yaşaması olağan bir durumdur.
Sınav kaygısı iki farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. İlk aşamada öğrenci emek sarf etse de karşılığını alamamaktan endişe ederek sınav anında yoğun kaygı yaşar ve kontrasyonu bozulur. İkinci aşamada ise, yetersiz çalıştığını yâda başarısız olduğunu kabullenmiş bir psikoloji içerisinde çevresiyle çatışmaya başlar.
Sınav Kaygısını Nasıl Anlarız?
Sınav kaygısı; birçok belirti vererek kendini belli etse de aileler çok fazla bu belirtiler üzerinde yoğunlaşmayabiliyor. Sınav stresi deyip geçilen vakaların çoğu sınav kaygısını ve daha sonra diğer psikolojik bozukluları da beraberinde getirebiliyor. Sınav kaygısı yaşayan öğrencinin kaygının şiddetlendiği esnada davranışlara bakılarak kolaylıkla sınav kaygısını tanımak mümkün. İşte, o belirtiler!
- Ani öfke patlamaları
- İçe kapanma hali
- Konsantrasyon bozukluğu
- Uyku yâda yeme sorunları
- İletişim kuramama & sürekli çatışma hali
- Tahammülsüzlük
- Ağlama krizleri
- Asosyal bir yaşantıya dönüş
- Arkadaşlarını dışlama
- Somatik bedensel yakınmalar gibi belirtiler sınav kaygısının yaygın belirtileri arasında yer alıyor.
“Sınav stresi yaşıyor, her çocukta olabilir” diye düşünüyor ve çocuğunuzun içinde bulunduğu durumu anlayamıyor olabilirsiniz. Ders çalışmayı aksatma yâda okula gitmek istememe gibi durumlarda çocuğu tekrar zorlayınca çatışma ortaya çıkıyorsa “işte orada” problemin varlığını kabul etmek gerekir. Çünkü, okula gitmeyi ret etmek, bir anda öfke patlaması yaşama ve derse eğilimde azlık görülüyorsa sınav kaygısı kesinlikle söz konusu oluyor.
Ankara sınav kaygısı uzmanı Psk. Aysun Devran olarak destek olduğum vakalardan yola çıkarak belirtmeliyim ki, sınav kaygısı sürecinde “ nedenseldöngüsellik” sürecinin kırılması son derece gereklidir. Birbirini destekleyen tüm durumlar zincirini ifade eden “Nedenseldöngüsellik” mantığında ebeveynlerin rolü çok büyüktür. Başarılı birer anne- baba olmayı çocuğun kazandığı puanla eşleştiren aileye sahip bir çocuk ailesini mahcup etmekten dolayı kaygılanır ve sahip olduğu düşünceler onu daha da öfkelendirir. Kendisini yetersiz hisseden çocuk, ders çalışsa da bir şeyin değişmediğine inandığı anda ders çalışmayı bırakır ve ailesiyle çatışmaya girer. Çatışmalar devam ettikçe de tekrar çalışma isteğini bulamaz ve bu durum sınavda başarısızlığa kadar gider.
Sınav Kaygısı Nasıl Çözümlenir? Sınav Kaygısını Yenmek İçin Kime / Nereye Başvurmak Gerekir?
Hemen hemen hepimiz hayatımızda çok az da olsa mutlaka bir sınav kaygısı öyküsüne sahibiz. Kimimiz gerek psikoloji gerekse de aile desteği ile sınav kaygısını minimum seviyelerde yaşamış ve başarıyı yakalayabilmişizdir. Ancak, ruhsal açıdan hassas ve ailesinin beklentilerinin farkında olan çoğu öğrencide sınav kaygısı derecesi yüksek olabilmektedir. Sınav dönemleri yaklaştığında değişken ruh halleri ve diğer belirtiler ortaya çıkar ve bazı aileler “sınav kaygısı” olarak değil de “psikolojik bir durum” olarak çocuklarıyla merkezlerimize ve terapistlerimize başvurabilir. Yapılan terapiler sonucunda çocukta “sınav kaygısı” problemi ortaya konur ve aileyle birlikte çözüm yolları üretilir.
“Sınav kaygısı yaşıyorum, yâda sınav kaygısı yaşayan bir çocuğum var hiçbir şekilde anlaşamıyoruz” diyorsanız psikologlarla yâda psikoterapi uzmanlarıyla görüşmenizi önermekteyiz.
Aile terapisi, “sınav kaygısını yenme” konusunda hem çocuğa hem de aile bireylerine odaklanır. Terapiye dahil olan tüm aile bireylerini, yaşanan bu problemin oluşması ve ortadan kaldırılması konusunda inceleyen terapist, her şeyi tarafsız bir şekilde değerlendirir. Aile bireylerine ve sınav kaygısı yaşayan çocuğa terapist, problemlerini kendi ağzıyla anlatmasını ve yine kendinin çözüm üretmesini sağlar.
Ankara Sınav Kaygısı Çözüm Merkezine Başvurun, Çocuğunuzun Başarısını Yeniden Kazanmasına Destek Olun
Çocuğunuzla ilgili “okul ve dersler” konusunda bir problem yaşıyorsanız bu süreçte çocuğunuzla çatışmak yerine onun ne istediğine yâda neyden rahatsız olduğuna odaklanmayı deneyin. Okula gitmeyi, ders çalışmayı yâda sınavlara girmeyi ret ediyorsa “ileri derecede sınav kaygısı” yaşıyor olabilir ve bu durumda akademik başarısızlık meydana gelebilir.
Sınav kaygısı, birkaç görüşme sonucunda düzelebilecek bir problem olup, aile desteği çok önemlidir. Bu nedenle, “sınav kaygısı” sorunu yaşıyorsanız çocuğunuzun başarılı bir akademik kariyeri olması için psikolog olarak bizlere mutlaka başvurmanızı önermekteyiz.